Wilhelminapark 39    5041 EC  Tilburg
Start Techniek Panorama's Bestellen Links Contact
PANORAMAFOTO’S “DE TECHNIEK”
Wat zijn Panorama’s en wat is het verschil tussen een gewone panorama en een High Resolution Panorama?      U kent het wel, U staat ergens en geniet van een adembenemend uitzicht en maakt snel een foto. Bij thuiskomst blijft er van die foto vaak weinig méér over dan een teleurstellende uitsnede. Geen wijds panorama meer te zien, laat staan iets adembenemends. Deze beperking kunt u soms verhelpen door de foto horizontaal bij te snijden waardoor er een quasi panorama effect ontstaat. Sommige foto enthousiastelingen maken een serie foto;s die ze vervolgens letterlijk aan elkaar plakken. Dat is al meer een echte panorama maar vaak kloppen de lijnen niet meer helemaal. Wel kunnen in dit digitale tijdperk die paar foto;s ook met software aan elkaar “geplakt” worden, waardoor er al een betere panorama ontstaat. Nu zijn we er bijna.
Een High Resolution Panorama bouwt op dit laatste gegeven tot het extreme op verder.  Met een, oorspronkelijk door Nasa ontwikkelde robot, de Gigapan Epic Pro worden geheel geautomatiseerd honderden foto’s gemaakt. Tot, indien nodig, soms zelfs duizenden!  Beeldhoeken van 180 graden zijn heel normaal! 360 graden kan trouwens ook. Dan kun je dus letterlijk “eventjes rondkijken”!
Al deze foto’s worden met speciale software en met zeer krachtige computers aan elkaar “gestitched” tot een panorama. Vervolgens wordt dit tussenproduct in Photoshop helemaal bewerkt. Stitch fouten worden, voor zover mogelijk, gecorrigeerd en worden kleurbalans, contrast en dergelijke geoptimaliseerd. Ook worden soms nog dramatische effecten toegevoegd.  Het eindresultaat is een High Resulution Panorama van gigapixel afmetingen welke tot tientallen meters uitvergroot kan worden zonder onscherp te worden. Waar een “gewone” panorama dus een bestandsgrootte heeft van hooguit 10-20 mb gaan de High Resolution Pano’s van HollandPanorama  tot wel 10 Gigabyte! Now that is different koek, nietwaar!
Toepassingen zijn legio, maar  reeds toegepaste voorbeelden zijn wandbekleding van een mega ontvangsthal, recepties, wachtruimtes en dergelijke. Outdoor kennen we natuurlijk de voorbeelden van megaposters op steigerdoek die soms wel een heel blok kunnen beslaan.